Handige tips en trucs voordat je gaat beginnen met borduren

Artikelnummer: Blog | Handige tips en trucs voordat je gaat beginnen met borduren
Vorige Artikel 12 van 53 Volgende

Handige tips en trucs voordat je gaat beginnen met borduren

(kijk de video voor extra tips)

Zelfkant van het borduurstramien

Voor het gemak heb ik even een klein stukje soedanstramien afgeknipt. Wat gelijk al opvalt is de oranje baan die in het stukje stramien is geweven. Dit stukje is wat we bij het borduren de zelfkant van het stramien noemen. Hier is het stramien zo dicht op elkaar geweven dat het stramien aan deze kant dus niet kan rafelen.

Het is niet de bedoeling om in de zelfkant van het stramien te gaan borduren. Dit kan ook eigenlijk niet want de draden zijn hier zo strak op elkaar geweven dat je borduurnaald er ook niet doorheen past.

borduren, hoe doe je dat borduren voor beginners

Hoe bepaal je nu het midden van het stramien?

Het midden van het borduurstramien kan je eigenlijk op 2 manieren bepalen. Je kunt er voor kiezen om alle hokjes zowel horizontaal als verticaal te tellen om zo het midden te bepalen. Maar een nog snellere en makkelijkere manier is om het stramien gewoon twee keer dubbel te vouwen. Het punt waar de vouwen elkaar dan kruisen is het midden van het borduurstramien.

leren borduren borduurpatroon borduren pakket xxl borduren

Bij het bepalen van het midden van het stramien vouw je het stramien tot aan de zelfkant. Soedanstramien is wat dik en stug dus druk het stramien stevig aan.

borduren patronen borduren benodigdheden borduren doe je zo

Vouw het stramien nog een keer dubbel. Druk de vouw stevig aan.

borduren op haakwerk borduren voor beginners borduren met kralen

Vouw het stramien weer open. De kruising van de twee vouwen is het middelpunt van het stramien.

kussen maken van borduurwerk kruissteekkussen borduurpakket

Borduurnaald

Voor het borduren op soedanstramien gebruik ik een wolnaald of maasnaald. Deze naald heeft een stompe punt en past goed door de grotere gaten die het borduurstramien heeft. Omdat de naald een groot oog heeft past dikker garen er goed doorheen. Super handig dus voor het borduren met een dubbele draad van acryl garen.